Tietoa ja kuvia puunteosta ja polttopuukaupasta

Polttopuiden tekeminen aloitetaan valikoimalla lähiseudun koivikoista polttopuiksi sopivimmat, ei liian pienet, eikä liian suuriksi kasvaneet koivut.

Puut pilkotaan varhain keväällä Palax 70s puuntekokoneella sirkkelillä ja syntyneet klapit kuljetetaan roskienerottelurummun läpi, jolloin tuloksena on tasalaatuista ja roskatonta hyvin kuivavaa klapia.

Klapit pinotaan valmiiksi pinoiksi kuljetus lavoille tai syötetään irtotavarana suoraan säkkiin, jonka jälkeen ne siirretään kuivamaan ekologisesti aurinko- ja tuulienergian avulla avoimelle paikalle rakennetun katoksen alle. Tällöin ei turhaa energiaa hukkaannu klapien kuivaamiseen, vaan kuivaus tapahtuu täysin luonnonvoimin.

Loppukesästä klapit ovat jo kuivia. Kesällä 2011 valmiiden klapien kosteus kuivapainosta oli n. 14-17%. Klapi voi kerätä vielä syksystä ilmasta kosteutta, joten lopullinen kosteus on kelistä riippuen 15-20 prosenttia.

Asiakkaalle toimitettujen klapien kosteus mitataan. Tarkimmiten tämä tapahtuu halkaisemalla halko ja mittaamalla kosteuden keskimäärä klapin ala- ja yläpäästä ja keskeltä.

Kosteuden sekä painon mukaan lasketaan koko toimituksen energiamäärä, josta asiakkaalle annetaan todisteena standartisoitu tuoteseloste (puupilke standardin EN 14961-5 mukaan). Selosteen avulla voi siten helposti vertailla polttopuuenergian hintaa muihin lämmitystapoihin.

Lisätietoa EN-standarteista: sfs.fi.

Polttopuiden muuntotaulukko ja klapien määrä eri mittayksiköissä

Polttopuiden muuto kiintokuutioista pinokuutioiksi ja edelleen irtokuutioiksi. Hieman eri lähteestä riippuen 1 kiintokuutiometristä puuta pitäisi saada noin 1,5 pinomottia klapia ja tästä taas noin 1,6 irtokuutiota klapia. Käytäntö ei mene vättämättä ihan näin sujuvasti ja yleensä puuta tulee klapia tehdessä parhaimmillaankin ehkä noin 2 irtokuutiota kiintokuutiosta johtuen rankatavarasta ja seulottavasta roskata ja silpusta.

Polttopuu- kuutioiden muuntotaulukko

Pinokuutioista irtokuutioiksi ja toisinpäin

Pino-m³ Irto-m³
1 1,64
0,61 1

Lähtötilavuus

Muuntoyksikkö

Tulos:


Kuvia klapinteosta ja polttopuukaupasta

PuuntekokoneKlapikone Palax 70s.
Puhdistus rumpuPuhdistus rumpu, jonka läpi klapit seulotaan roskasta ja alle 2cm pilkkeistä.
PolttopuuvarastoKuivauskatos kuivalla, tuulisella ja aurinkoisella paikalla. Näin ilmainen aurinkoenergia kuivattaa puut vähällä luonnon kuormituksella.
KuivauskatosValmiita pinoja ja säkkejä katoksessa kuivamassa.
TuoteselosteenjakoTyytyväinen asiakas ja tuoteseloste.
Toimitus kotiovelleToimitus suoraan kotiovellesi.
Kuorma-autoKuorma-auto ja 12m nosturi tuo klapit perille.
Tuoteseloste, standardi, A1-laatu Vain parasta A1-laatua! Asiakkaalle toimitetteva tuoteseloste, joka takaa tuotteen laadun standardin EN 14961-5 mukaan. Tuoteselosteesta selviää myös erän energiamäärä, joka helpottaa eri lämmitysvaihtoehtojen vertailua.